LW

Blog

 

 

Interrail: Cologne & Vienna

Interrail 1

Wie?

Mijn broer Léon en ik beslissen begin 2014 om 's zomers samen een rondreis te maken. Een Interrail reis lijkt ons de beste keuze.

Wat?

Interrailen = treinreizen. Het wordt een treinreis door Centraal-Europa. Met een Interrail Global Pas, waarmee we 10 dagen mogen reizen binnen een periode van 22 dagen, houden we achtereenvolgens halt in Keulen, Wenen, Boedapest, Praag, Berlijn en Amsterdam. We vertrekken en eindigen in Brussel.

Wanneer?

Van 30 juni tot 15 juli. Het plan om onze eerste trein vanuit Brussel naar Keulen te nemen wordt gedwarsboomd door een Belgische spoorstaking. Onze eerste dag interrailen begint niet met de trein, maar al liftend met de auto. De rest van onze reis verloopt min of meer as smooth as silk, gelukkig!

Waarom?

Voor EU-burgers is (trein)reizen door Europa enorm aan te raden. Sinds de grenzen open staan is er amper paspoortcontrole en met een Interrail pas spring je de trein in wanneer je maar wilt. In tegenstelling tot reizen met het vliegtuig, zijn er geen vroegtijdige check-ins, is er geen bagagecontrole en heb je genoeg beenruimte. Een Interrail pas is bovendien geldig in 30 Europese landen!


The Köln quickie

(Wie even aan Keith Jarrett dacht: virtueel vuistje!) Die eerdergenoemde spoorwegstaking is vooral a pain in the ass omdat we betaalde plaatsen in een nachttrein naar Wenen hebben gereserveerd, die 's avonds vertrekt. Gelukkig raken we al liftend ruim op tijd in Keulen, waardoor we nog enkele uren in deze Rijnstad kunnen rondslenteren. Keulen is compact, gezellig en een beetje oubollig, maar ideaal om ons een paar uur bezig te houden. Onze backpacks kunnen we helaas nergens kwijt, dus een ontdekkingstocht door de hippere wijken (die iets verder van het centrum liggen) of een bezoek aan Museum Ludwig, het museum voor moderne kunst, is niet echt een optie. Treuren doen we niet, want de grootste toeristische trekpleister - de Dom van Keulen - is het eerste wat we zien wanneer we het station uitwandelen en de steak en het pintje dat we bestellen om de start van ons treinavontuur te vieren smaken ontzettend goed. Auf nach Österreich!

Interrail 3
Interrail 4
Interrail 2

Verrassend wenen

Aangekomen in Wenen begint ons avontuur pas écht, want aangezien we vrij onvoorbereid zijn vertrokken hebben we geen enkele slaapplaats op voorhand geboekt. Hotels of B&B's zijn met ons krappe budget een no go, hostels dan weer the way to go. Léon en ik kijken elkaar bij de aankomst in Wenen wat schaapachtig aan, maar dankzij onze iPhone, de Hostelworld App en het gratis internet in het station kunnen we al snel enkele beschikbare hostels lokaliseren. Leve technologie! (Op deze manier hebben we trouwens ook al onze andere hostels geboekt, wat ons het meeste vrijheid gaf.) In Wenen verblijven we in het hostel Jugendherberge Myrthengasse dat deel uitmaakt van Hostelling International, een associatie van allerlei hostels die voldoen aan bepaalde standaarden (betaalbare prijzen, veiligheid, comfort, hygiëne...). Een aangenaam hostel om mee te beginnen, maar helaas vrij onpersoonlijk en door niet op voorhand te boeken redelijk prijzig. Léon en ik slapen er in aparte kamers want alle mixed dorms zijn volzet, wat ook niet zo handig is. Tip 1: boek de eerste nacht van je reis op voorhand, dat bespaart je heel wat stress en geld.

Interrail 5

Geïnstalleerd, opgefrist en een beetje uitgerust trekken we de stad in. De Donaumetropool laat ons van de ene verbazing in de andere vallen en is allesbehalve klassiek of saai! Groot, proper, rustig, veel groen, chique maar toch veel alternatiever dan verwacht zijn de eerste woorden waar ik aan denk als ik Wenen moet beschrijven. De uitleg over de typische Weense bezienswaardigheden - zoals het Belvedere, de formele Franse tuinen, het Sisi museum en de keizerlijke vertrekken in het Hofburg - zal ik jullie besparen, aangezien je dit evengoed (of zelfs beter) kunt lezen in een Lonely Planet of een andere Weense reisgids. Fijne, budgetvriendelijke plekjes wil ik jullie daarentegen niet onthouden...

Interrail 6
Interrail 7

Eat & drink

  • In Amerling Beisl eten we heerlijk zelfgemaakte ravioli en smaakvolle risotto voor een klein prijsje én op een super gezellige locatie. Dankzij het autovrije steegje, de gezellige lichtjes en de daklindes wanen we ons even in Zuid-Frankrijk.
  • We hebben geen 100% reisgids van Wenen mee, maar ik durf te wedden dat Pure Living Bakery er zeker in vermeld staat! Dit gezellig, vintage inspired bakkerijtje waar ze, niet onbelangrijk, ook koffie en ijs verkopen is een lust voor het oog én de buik. Aangezien dit toffe plekje maar 200 meter van ons hostel verwijderd is, gaan we er regelmatig langs.
  • De eerste hints van hip Wenen zien we aan het Donaukanaal, waar graffiti de muren kleurt en de strandbars niet te tellen zijn. Wanneer wij er 's middags rondlopen is het er vrij rustig, maar 's avonds is het hier waarschijnlijk koppenlopen.
  • Hase und Igel Feinkost is een no nonsense restaurantje waar we verschrikkelijk lekkere biologische kost eten. Elke dag staat er iets anders op het menu en je moet eten wat de pot schaft. Goedkoop en gezond, what's not to like? Bovendien bevindt het zich in de meest trendy straat van Wenen, Theobaldgasse, naast verschillende coole winkels en koffiebars.
  • Als bij toeval komen we op onze laatste dag in Wenen uit op de Naschmarkt, een internationale markt van zo'n kilometer lang. Wie niet kan kiezen tussen Italiaans, Vietnamees, Marokkaans of Chinees eten kan het hier allemaal eens uitproberen! Wij kopen er een Turks brood, mango humus, falafels, tzatziki en ander lekkers voor in de trein en hebben spijt dat we deze markt niet eerder hebben bezocht. Kijk bij het rondlopen op deze markt zeker eens naar de gebouwen ernaast, je ziet er mooie Jugendstil pareltjes!
Interrail 8
Interrail 9
Interrail 10

See & do

  • Je kunt Wenen niet verlaten zonder minstens één van haar musea te bezoeken. Léon en ik nemen een kijkje in de Albertina en het Leopold Museum, waar werk van Gustav Klimt, Egon Schiele, Picasso, Monet e.a. tentoongesteld wordt. Een museumbezoek is, zelfs aan studententarief, niet goedkoop, maar de kans om deze meesterwerken te bewonderen willen we niet voorbij laten gaan. Een kleine hap uit ons budget voor Kunst met een grote K.
  • Het MuseumsQuartier is een soort kunstcentrum en -plein waar het o.a. het Leopold Museum deel van uitmaakt. Je vindt er leuke restaurants en bars, winkels met allerlei kunstzinnige souvenirs en je kunt er wat aan m'as-tu vu doen.
  • Wenen heeft veel parken, maar in het Stadtpark en de Volksgarten vertoeven we het liefst. Hoor de Conservatoriumstudenten hun repertoire oefenen op een bankje in de zon en geniet!
  • Het Hundertwasserhaus en het Kunst Haus Wien (ofte het Hundertwasser Museum) willen we bij ons bezoek aan Wenen zeker niet missen! Het entreegeld weerhoudt ons een kijkje binnen te nemen, maar deze vreemde bouwwerken zijn van buitenaf al speciaal genoeg. Kenmerkend voor de architectuur van Friedensreich Hundertwasser is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen, wat nogal een contrast geeft met de statige Weense architectuur. Tip 2: stel vooraf een budget vast waarmee je culturele activiteiten wilt bekostigen, dat maakt keuzes maken makkelijker.
Interrail 12
Interrail 11

Next time...

... neem ik mijn spiegelreflexcamera mee op reis. Om veiligheidsredenen namen mijn broer en ik enkel onze iPhone mee (die zijn al duur genoeg), maar achteraf gezien had ik toch liever wat betere foto's (in hogere kwaliteit) willen nemen.


Ik heb een kaartje met alle bovengenoemde adressen aangemaakt! Je vindt 'm hier.

Interrail 13
Interrail 14
Interrail 15