LW

Blog

 

 

Bretagne

Bretagne 1 - Endearment Endure
Bretagne 2 - Endearment Endure
Bretagne 3 - Endearment Endure

Twee zomers terug ben ik samen met mijn vader en broer een weekje naar Bretagne getrokken. Na een heftig emotioneel jaar was zo'n familiereisje met ons drie heel erg welkom. Eten, lezen en genieten waren onze voornaamste bezigheden, maar we zijn er toch in geslaagd wat cultuur op te snuiven door verschillende Bretoense steden een bezoek te brengen...

Saint-Malo, een vroegmiddeleeuws havenstadje, is een magneet voor toeristen aangezien de oude stadsmuur nog volledig intact is. Binnen die muren is er niet zo veel te zien (tenzij je fan bent van toeristenwinkeltjes), maar de wandeling op de stadsmuur (die zo'n kleine 2 kilometer meet) is wel de moeite! En je kan ongegeneerd zwemmende omaatjes fotograferen. Leuke extra, toch?

Elke zaterdagmorgen vindt er een grote artisanale markt plaats in het - naar Bretoense normen - moderne Rennes. Tijdens ons bezoek besloot God helaas de hemelsluizen open te zetten, maar dat bedierf de pret niet. De lokale bevolking gadeslaan, proeven van allerlei lekkers en souvenirs kopen in de vorm van vreemde zoutsoorten, kruiden en kazen zijn activiteiten die, ongeacht de weersomstandigheden, leuk blijven.

Wie zichzelf - net als ik - een oude ziel noemt, zal zich snel thuis voelen in Dinard. 'Vergane glorie'; daarmee valt deze charismatische badplaats - met zijn chique villa's uit de belle époque en inwoners met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar - het best te omschrijven. Maak een wandeling langs de kuststrook en vergaap je aan de uitzichten die her en der van achter de rotsen verschijnen. Alfred Hitchcock deed er naar 't schijnt inspiratie op voor zijn film 'Psycho' en ook Pablo Picasso en Claude Debussy werden er geïnspireerd om te schilderen en te componeren.

Bretagne 4 - Endearment Endure
Bretagne 5 - Endearment Endure

De Mont-Saint-Michel klinkt voor weinigen onbekend in de oren en maar goed ook. Dit kleine, rotsachtige schiereiland, waar men tussen de 11e en 16e eeuw een abdij op heeft gebouwd, is een must-see wanneer je Bretagne of Normandië doorkruist. Al is het bergje ondertussen (en vooral: helaas) het ultieme ultieme voorbeeld van a tourist trap geworden, indrukwekkend blijft het wel.

Een aanrader voor iedereen die ook maar iets of wat van conditie heeft: ga er te voet naartoe! Op je eentje is het af te raden (bij vloed komt het water op aan een snelheid van een galopperend paard en op sommige plaatsen ligt er drijfzand), maar mits begeleiding is het een leuke en leerrijke trekking van zo'n 12 km (heen en terug). The journey was, naar mijn mening, zelfs better dan the destination. (Oh, #flenglish)

A bottle of muscadet a day keeps the doctor away

Frankrijk staat gelijk aan lekker eten en nog lekkerdere wijn, dus zo ook Bretagne. Muscadet, een fris wit wijntje, combineert zich uitstekend met visgerechten en laat dat nu net zijn waar Bretagne - met zijn vele mossel- en oesterbanken en ettelijke havens - om bekend staat. In Dinard at ik het lekkerste stukje tonijn ooit en in Cancale proefden we na het bezoeken van een oesterkwekerij heerlijk verse oesters. Beiden uiteraard vergezeld van een flesje - hoe kan het ook anders - Muscadet.

Bretagne 6 - Endearment Endure

Zin in een bestemming dicht bij huis? Zin in rust? In lekker eten? Dan is Bretagne het antwoord op jouw vragen. Voor een bruisend uitgaansleven of het opdoen van een vakantielief ga je beter elders. Tenzij 65+ je type is natuurlijk.

Bretagne 7 - Endearment Endure
Bretagne 8 - Endearment Endure
Bretagne 9 - Endearment Endure
Bretagne 10 - Endearment Endure
Bretagne 11 - Endearment Endure
Bretagne 12 - Endearment Endure
Bretagne 13 - Endearment Endure
Bretagne 14 - Endearment Endure
Bretagne 15 - Endearment Endure
Bretagne 16 - Endearment Endure
Bretagne 17 - Endearment Endure
Bretagne 18 - Endearment Endure
Bretagne 19 - Endearment Endure
Bretagne 20 - Endearment Endure
Bretagne 21 - Endearment Endure