LW

Blog

 

 

Mirà, Oostduinkerke

Mirà

Een vakantie of weekendje aan de Belgische kust staat helaas niet altijd gelijk aan mooi weer. Maar wanneer je Mirà binnenstapt, waan je je toch al even in zonnigere oorden. Deze vrolijke boetiek in Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde, wordt al een kleine 10 jaar succesvol uitgebaat door Stefanie Comyn, een lieve en oprechte dame die initieel kleuterleidster wou worden. 'De Mirà' is al enige tijd een vaste waarde in het shoppingparcours van vrouwelijke kustbewoners en modebewuste toeristen hebben de weg er naartoe ook al gevonden. Nu ja, met merken als Sessùn, Marie-Sixtine, Nümph, Second Female, Grace & Mila... is dat niet zo moeilijk. In januari kreeg de winkel een grote make-over met een fantastisch resultaat als gevolg, dus besloot ik Stefanie een bezoekje te brengen om haar enkele vragen te stellen over de geschiedenis van Mirà.

Mirà
Mirà

Ready, set... Mirà!

"Toen ik afstudeerde als kleuterleidster was er juist geen werk in het onderwijs. Aangezien ik vroeger wel in wat winkeltjes werkte en mensen me vaak complimenteerden met mijn vriendelijkheid of me vertelden dat ik later ook iets voor mijzelf moest beginnen, besloot ik sneller dan verwacht een eigen kledingzaak te openen. Het hielp dat ik al eerder met mijn vriend op collectie meeging (Stefanie's vriend baat de skateshop OoDeeKay uit, nvdr.), want zo kwam ik al snel een paar leuke merkjes tegen en daar ben ik dan mee begonnen... De naam 'Mirà' komt van het Spaanse 'kijk'. Ik wou mijn dochtertje graag Mirà noemen, maar als je werk de naam Mirà draagt, geef je je dochter niet dezelfde naam hé. (lacht)"

"Vroeger was Mirà een beetje sportiever, met merken als Skunkfunk en Kanabeach, maar gaandeweg kwam ik zo veel andere merken tegen, werd ik wat ouder en veranderde mijn smaak een beetje dus veranderde de kledij in de winkel mee. Je komt ook zo veel leuke kledij en nieuwe merken tegen! Soms probeer ik eens een nieuw kledingmerk uit en wanneer het al dan niet aanslaat koop ik het al dan niet opnieuw. Een collectie aankopen waar ik niet 100% achter sta, doe ik niet meer. Vroeger probeerde ik dat wel eens, maar je merkt dat het dan toch niet helemaal juist zit. Door af te gaan op mijn eigen smaak en wat ik mooi vind, creëer ik een samenhangende stijl, ook al bied ik verschillende merken aan."

Mirà
Mirà
Mirà
Mirà

meer dan alleen verkopen

"Ik hoor veel meisjes wel eens zeggen: "Oh, ik wil ook zo'n winkeltje openen en kledij verkopen!", maar verkopen is maar één van de  verschillende taken die bij mijn job horen. Natuurlijk is verkopen de hoofdzaak, anders maak je geen winst en kun je geen nieuwe collecties kopen, maar op collectie gaan, boekhouden en constant op zoek gaan naar nieuwe dingen om het voor jezelf en de klanten boeiend te houden hoort er ook bij. Ik ben van nature vrij voorzichtig en denk niet dat dat zo slecht is als je grote investeringen doet. Op het einde van een seizoen wil je natuurlijk zo weinig mogelijk kleding overhouden, want het zijn je eigen centjes die daarin zitten. Elk risico dat je neemt, is een risico voor jezelf."

"Ondernemen is een grote stap! Zeker op 24 jarige leeftijd, wanneer ik er mee begon. Toen ik mijn plannen voorschotelde aan mijn ouders, zei mijn vader: "Je bent 24, dus probeer het maar. Wanneer het mislukt zal je hard moeten werken om alles terug te betalen, maar als je jong bent is dat het einde van de wereld niet. Liever nu proberen, dan later spijt hebben omdat je het nooit hebt aangedurfd." En dat is wel waar, natuurlijk. Wanneer je 50 jaar bent ga je normaal gezien geen onnodige risico's meer nemen. Bij een onderneming is een beetje naïviteit en impulsiviteit best wel handig."

Mirà
Mirà
Mirà
Mirà

Voor- en nadelen

"Het is sowieso heel erg fijn om je eigen baas te zijn, maar mensen met een tevreden gevoel de winkel zien uitstappen, vind ik het allerleukste aan mijn job. De stress die het verkopen soms met zich meebrengt vind ik één van de mindere aspecten. Maar ach, elke job heeft iets zeker? Mocht ik toch als kleuterleidster aan de slag zijn gegaan had ik waarschijnlijk nóg meer stress dan nu. Het publiek van Mirà doet ook wel veel! Aangezien ik niet in een bank of iets dergelijks werk zijn de mensen die hier binnenkomen meestal wel gelukkig of goedgehumeurd. Dan moet je natuurlijk ook wel zorgen dat je zelf vriendelijk en 'opgeladen' bent, ook al heb je een mindere dag."

"Soms is het ook wel moeilijk om alles in mijn eentje te beslissen. Ook al heb ik leuke collega's aan de overkant (van De Karavaan en De Zandvoetjes, nvdr.), ik sta meestal wel alleen in de winkel. Tijdens drukke vakantieperiodes kan ik gelukkig rekenen op enkele meisjes die voor mij werken. Dan staan we samen in de winkel of houden ze alleen de winkel open, wat zorgt voor meer vrijheid. Als er dan even geen klanten zijn kunnen we eens een babbeltje slaan en dat breekt je dag wel een beetje."

Mirà
Mirà
Mirà
Mirà
Mirà

“Wat ik anders zou doen nu ik 10 jaar ervaring heb? Niets. Ik ben eigenlijk wel tevreden met hoe ik het allemaal heb gedaan en wat ik al met Mirà heb bereikt. Dat mag ook eens gezegd worden zeker? (lacht)”

Dat mag zeker, Stefanie! Wie na het lezen van dit interview en het zien van de foto’s zin heeft in meer... Volg Mirà op Facebook en/of Instagram of breng de winkel gewoon een offline bezoekje op onderstaand adres.


 

Mirà

Leopold II Laan 8670 Oostduinkerke (Koksijde)

 

maandag: 10.30u - 12.30u & 14u - 18u

dinsdag: gesloten

woensdag: 10.30u - 12.30u & 14u - 18u

donderdag: gesloten

vrijdag - zondag: 10.30u - 12.30u & 14u - 18u

Elke dag open tijdens schoolvakanties!

Mirà