LW

Blog

 

 

Speed date met Ellen De Wandeleer

endearmentendure.com - Speed date met Ellen

Een interview met Ellen verdient de term 'speed date' eigenlijk niet. Aangezien onze vriendschap al zo'n 8 jaar mee gaat hebben we elkaar altijd wat te vertellen en zijn we na een halfuur allesbehalve uitgepraat. Ook al zien we elkaar vaak meerdere weken niet, bij het weerzien lijkt het steeds alsof we elkaar de dag voordien nog hebben gehoord. Ellen heeft me steeds gesteund en aangemoedigd in mijn 'blogzoektocht' en is naast een goede vriendin vooral een eerlijke, doelgerichte en kunstzinnige jonge vrouw. Geen speed date met haar houden was uitgesloten.

Ellen groeide op in het Vlaams-Brabantse Dilbeek en maakte haar middelbare school af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst. Ze heeft een diploma 'Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs' aan de Arteveldehogeschool Gent in haar zak en koos als specialisatie voor Project Kunstvakken en Plastische Opvoeding. Momenteel studeert ze er nog een jaartje extra om later ook geschiedenislessen aan tieners te kunnen geven. Ik zei eerder al dat ze doelgericht was, maar van haar gedrevenheid en zelfdiscipline wil ik ook wel een beetje hebben. Daarnaast is ze ontzettend stijlvol en deelt ze met haar grote blauwe ogen vaak ongewild sexy blikken uit. Dat hitsige tienerjongens graag les van haar krijgen, lijkt mij een voldongen feit.

Aangezien ze stage heeft en elke dag vroeg op moet, breng ik Ellen een bezoekje op haar kot. De ruime zolderkamer en het interieur zijn een personificatie van mijn date: frivool, licht, ordelijk, rechttoe rechtaan maar toch nooit saai. De uitgestalde kleren tonen welke kleuren haar het beste staan en de 'Artist,'- poster en indrukwekkende verzameling boeken verklappen haar grootste interesse: kunst! Om stemproblemen bij het lesgeven te vermijden (#teacherproblems) heeft ze zich vorig jaar een tongpunt-r aangemeten die nu even natuurlijk klinkt als haar eerdere Franse uitspraak ervan en met deze kleine wijziging in haar mooie taalgebruik beantwoordt ze mijn vragen...


endearmentendure.com - Speed date met Ellen
 • Ellen! We starten met een clichévraag... Wat is je lievelingsboek? Memoirs of a Geisha van Arthur Golden. Historisch niet echt correct, maar de sfeer en cultuur die erin wordt beschreven boeit mij enorm.
 • Wat is je lievelingsfilm? Into the Wild en Where the Wild Things Are.
 • Hoe ziet je ideale vakantie er uit? Een combinatie van musea bezoeken, zonnen op het strand en het ontdekken van toffe plekjes waar de locals naartoe gaan.
 • Mocht je maar één zintuig mogen houden om te overleven, wat zou dat dan zijn? Horen.
 • Wil je trouwen? Ja, maar enkel als ik gevraagd word en het niet zelf voorstel.
 • Welk lied mogen ze dan op je trouw spelen? First Day of My Life van Bright Eyes.
 • Wat is je favoriete kledingstuk? Een blauwe T-shirt met glitters van H&M Trend en mijn little black dress van Won Hundred.
 • Heb je een guilty pleasure? (Lacht) Ja! Om de zoveel maanden opnieuw bij het eerste seizoen van Sex and the City beginnen en dan ook alles uitkijken, tot en met de twee films. Daarna wacht ik weer een paar maanden voor ik opnieuw begin.
 • En heb je een verborgen talent? Ik teken en speel graag toneel. Tijdens mijn eindproject van Project Kunstvakken heb ik ondervonden dat ik graag op de planken sta.
 • Wat vind je leuk aan lesgeven? Een leerling vooruitgang zien boeken! Als ik zie dat iemand mijn lessen begrijpt, er iets aan heeft en goede punten scoort op een toets geeft mij dat veel voldoening.
 • Welk(e) concert/voorstelling/tentoonstelling ga je nooit vergeten? Concert: Bon Iver in de Lotto Arena, White Lies in de AB en Arctic Monkeys in Vorst Nationaal! Voorstelling: What the Body Does Not Remember van Wim Vandekeybus en Ultima Vez.
 • In welke geschiedenisperiode wou je nog graag leven? Goeie vraag... (Twijfelt lang) De Gouden Eeuw! Dat is een periode rond de 16e en 17e eeuw in de Nederlandse geschiedenis waarin er veel op til was: realistische schilderkunst van o.a. Johannes Vermeer, de opkomst van de ontdekkingsreizen, veel wetenschappelijke ontdekkingen, nieuwe kunstambachten... Vooral voor de hogere klasse moet dat een heel boeiende periode zijn geweest! 

endearmentendure.com - Speed date met Ellen
endearmentendure.com - Speed date met Ellen
endearmentendure.com - Speed date met Ellen
 • Wat is je sterrenbeeld? Tweelingen.
 • Ken je enkele eigenschappen ervan en herken je jezelf erin? Nee. Ik heb er wel een boekje van maar het is lang geleden dat ik er in heb gelezen... (Ik lees haar volgende eigenschappen voor: past zich makkelijk aan, veranderlijk, openhartig, gevat, intellectueel, welsprekend, jeugdig, levendig maar nerveus, gespannen, oppervlakkig, inconsistent, sluw en te nieuwsgierig) Ik kan mij in de meeste eigenschappen wel vinden! Maar sluw? Nee, dat ben ik niet. Ik zou ook graag wat meer gevat willen zijn, want ik zeg niet steeds wat ik denk. Nerveus en gespannen ben ik enkel als ik veel te doen heb, zoals nu, maar ik blijf deze gevoelens de baas door een goede agenda te maken.
 • Wat vind je zo leuk aan je lief? Dat hij ambitieus, oprecht en heel liefdevol is.
 • Hoe zou je heten mocht je je naam zelf hebben mogen kiezen? Ik denk niet dat ik 'm zou veranderen.
 • Wat is je grootste angst? Veel dierbare mensen rondom mij verliezen of een zware ziekte te krijgen.
 • Vertel eens over je tatoeage... Ik heb in sierlijke letters I am... in mijn nek laten zetten als herdenking aan mijn overleden grootouders, als herinnering dat ik niet mag vergeten waar ik vandaan kom en wie ik ben. Door de jaren heen heeft mijn tattoo ook wat andere betekenissen gekregen, eigenlijk. Dat ik moet gaan waar ik zelf voor sta en ik mezelf niet mag vergeten, bijvoorbeeld. Als ik lesgeef verberg ik 'm wel.
 • Wat zou je graag aan jezelf veranderen? Meer leren loslaten. Ik kan heel lang blijven nadenken over iets dat iemand fout heeft gedaan, terwijl fouten maken natuurlijk is en ik zelf ook fouten maak.
 • Waar zie je jezelf nog wonen? In een noordelijk land! Scandinavische landen en IJsland trekken mij enorm aan, vooral de levensstijl en de natuur. Amsterdam lijkt me trouwens ook een heel leuke stad om in te wonen.
 • Waar erger je je aan? Aan arrogantie, mensen die niet uit de weg gaan op straat of de verkeersregels niet volgen.
 • Welke acteur/actrice mag de hoofdrol in de film over jouw leven spelen? Zooey Deschanel.

endearmentendure.com - Speed date met Ellen
endearmentendure.com - Speed date met Ellen
endearmentendure.com - Speed date met Ellen
endearmentendure.com - Speed date met Ellen
 • Droom eens luidop: waar zie je jezelf binnen 5 jaar staan? Ik hoop dat ik dan nog in Gent woon of in een andere grote stad, waar ik genoeg vrienden en vriendinnen heb en hopelijk nog steeds samen ben met mijn vriend. Misschien hebben we dan wel ons eigen huisje en ben ik, aangezien ik dan 28 ben, misschien zwanger? (Lacht) Qua carrière zou ik, hoewel ik graag in het onderwijs sta, toch liever educatief medewerkster zijn van een tof, groot museum zoals het S.M.A.K. of het MSK. Curator zijn lijkt mij ook fantastisch, al is dat met mijn opleiding onmogelijk... De wereld afreizen op zoek naar nieuwe kunstenaars, wat een droomjob.
 • Stel dat er leven na de dood bestaat, wat zou je in dat tweede leven graag doen? In een dansgezelschap, zoals Ultima Vez of Rosas, de wereld rondreizen.
 • Beschrijf één van je leukste ervaringen... Mijn reis naar IJsland, samen met Hanne! Hoewel we het redelijk impulsief hebben geboekt - we hadden nog geen slaapplaats en kenden elkaar eigenlijk nog niet zo lang - was dat echt een heel toffe reis! IJsland stond al lang op mijn verlanglijstje en door te couchsurfen bij Jon en Helena hebben we het op een heel aparte manier beleefd.
 • Welke ambacht zou je graag perfect beheersen? Edelsmeedkunst! Juwelen ontwerpen, heel fijn werken en door enkel daarmee bezig te zijn even alles van mij af kunnen zetten... Dat zou ik heel leuk vinden.
 • Vul de volgende zin aan: "De leukste koffiebar in Gent is..." Panorama! Maar ik heb deze ochtend juist gelezen dat ze er binnenkort de brui aan geven... Jammer, want ze hadden er echt de beste cappuccino.
 • Wat is je lievelingsgerecht? Alles Italiaans. Lasagne, pasta... smaakt altijd.
 • Wat is je favoriete seizoen? Lente.
 • Welke kunstenaar kan jou blijven boeien? Anselm Kiefer. Hij maakt werken uit verschillende materialen die vaak refereren naar de Holocaust. Aangezien ik ontzettend geïnteresseerd ben in de wereldoorlogen kan ik zijn werk goed vatten en begrijpen. Ik zag al werk van hem tijdens de Biënnale in Venetië.
 • Welke film zag je het laatst? Fury. Al was dat niet zo'n goed idee, want vanaf de zevende minuut werden mijn ogen al vochtig. Oorlogsfilms doen mij al-tijd huilen. Om die reden durf ik Saving Private Ryan dus niet bekijken. (Lacht)
 • Welke blogs bezoek je vaak? Die van jou, uiteraard. En de blogs van de Nederlandse Annemerel en Marlous breng ik ook dagelijks een bezoekje.
 • Wanneer ben je onzeker? Tijdens nieuwe situaties, wanneer ik bijvoorbeeld nieuwe mensen leer kennen of in een nieuwe klas terecht kom. Ik heb altijd eerst wat tijd nodig om mij te tonen hoe ik echt ben, om los te komen. Ik kijk graag de kat uit de boom en observeer liefst eerst een beetje.

endearmentendure.com - Speed date met Ellen
 • Een leven zonder seks of een leven zonder kunst? Is seks ook geen kunst?
 • Wat vind je het mooiste woord dat er bestaat? (Denkt lang na) Franse scheldwoorden zoals ça craint of casse-toi ofzo. Zelfs al zijn het scheldwoorden, ze blijven mooi klinken. Ik hou wel van de Franse taal.
 • Met wie zou je graag een dagje van leven wisselen? Met Kim Kardashian. En met Ciara op de dag wanneer ze clip van Ride heeft opgenomen, dan zou ik ook zo goed kunnen dansen als zij!
 • Wat eet je absoluut niet graag? Vlees. Behalve biefstuk en gehakt.
 • Van welk lied word je gelukkig? Envoi van Absynthe Minded!
 • In welke kledingwinkel vind je altijd je zin? COS, & Other Stories en Zara.
 • Mocht je zo'n ontzettend hoog IQ hebben dat je alles kunt studeren of doen, wat zou je dan kiezen? Kunstwetenschappen, de studie die ik eerst begon, afmaken! Of psychologie studeren.
 • Welke eigenschappen vind je belangrijk bij je vrienden? Eerlijkheid, aanwezigheid, je eigen ambities achterna gaan en geïnteresseerd zijn in elkaars doen en laten.
 • Wat zou je doen mocht je de lotto winnen? Zo veel... Een herenhuis kopen! Een auto huren in IJsland en daarmee het hele eiland doorkruisen. Of naar Canada gaan. En ook zeker een deel terugbetalen aan mijn ouders, want zij hebben tenslotte mijn studies betaald.
 • Waar ben je het meest trots op? Ik ben tevreden met waar ik nu sta; ik ben afgestudeerd, kan toch nog iets bijstuderen en doe iets wat ik graag doe.

endearmentendure.com - Speed date met Ellen

Ellen onderhoudt een leuke Tumblr-pagina en is actief op Instagram! Voor mooie, inspirerende beelden: volgen die handel!