LW

Blog

 

 

La Douce France, pt. 2

La Douce France - endearmentendure.com

De weergoden hebben mijn gebeden gehoord want sinds maandag is La Douche France weer veranderd in La Douce France! Verkoeling is er nog steeds, nu vooral in de vorm van een krachtige noordelijke wind die men hier 'de mistral' noemt. Maar ach, dit Provençaals meteorologisch verschijnsel geeft de nodige verkoeling bij temperaturen van zo'n 30°C, dus klagen doe ik niet. Buiten lezen (Norwegian Wood van Haruki Murakami), zwemmen, zonnebaden, slapen en veel barbecueën trachten we toch wat cultuur te integreren in de vorm van het bezoeken van een artisanale markt en enkele middeleeuwse dorpjes.

Markten met streekproducten vind je in Frankrijk overal, maar aangezien wij in het dorpje Violès verblijven bezoeken we de wekelijkse artisanale markt in Vaison-la-Romaine, zo'n 11 kilometer verderop. Stokbrood, saucissons, kazen, olijven, honing, wijn... Mijn innerlijke bourgondiër wordt hier heel gelukkig van. (De weegschaal misschien iets minder.) Iets verder rijden vind je de dorpen Oppède-le-Vieux, Lacoste, Roussillon, Bonnieux, Gordes... op een steenworp van elkaar verwijderd en verspreid over de heuvels van Luberon. We besluiten de drie eerstgenoemden een visite te brengen en zijn overweldigd door zoveel pittoreske en idyllische taferelen. Hoewel de dorpen veel gelijkenissen vertonen, zijn ze door hun aparte geschiedenis en ligging op de heuvels toch heel uniek...

La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com

Zo trokken alle inwoners van Oppède-le-Vieux aan het begin van de 20ste eeuw weg uit hun dorp (om een moderner Oppède te stichten in het dal), maar werd het doorheen de eeuw opnieuw bemand door kunstenaars en ander arty farty volk. Van het kasteel schiet niet veel meer over, maar het kerkje bovenaan de heuvel (inclusief een uitzicht van 180°) is de klim ernaartoe zeker waard. Wie even genoeg heeft van de Franse taal zal zeker gelukkig worden bij een bezoek aan het dorp Lacoste, waar het Amerikaanse Savannah College of Art and Design een afdeling heeft en een deel van haar Amerikaanse studenten naartoe stuurt. Het dorp staat vooral bekend dankzij de beruchte Markies de Sade, die er in zijn kasteel verbleef na seksuele uitspattingen met prostituees in Parijs, waarvoor hij gestraft en uit de stad verbannen werd. Het dorp Lacoste heeft dus meer verbanden met sadisme en sadomasochisme (twee begrippen die afgeleid zijn uit de naam van Markies de Sade), dan met het gelijknamige kledingmerk. Vlak naast de ruïnes van het kasteel kun je je verwonderen aan de Magritte-achtige sculpturen die een eerbetoon zijn aan de Markies.

Roussillon, een waar paradijs voor amateurfotografen, hou ik voor een volgende keer... De okerkleurige gebouwen en romantische pleinen verdienen een aparte plek op dit stukje world wide web.

La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com
La Douce France - endearmentendure.com