LW

Blog

 

 

Speed date met Osiris Vlerick

Wie Osiris al eens heeft ontmoet, kan het beamen: deze jonge vrouw weet als geen ander de aandacht naar zich toe te trekken door haar eindeloze energie, wondermooie verschijning en positieve mentaliteit. Hoewel ik haar als een zacht persoon ken, straalt ze ook iets heel explosiefs en krachtigs uit; wat niet enkel te maken heeft met haar Argentijnse genen maar vooral het gevolg is van haar harde en verrijkende ervaringen in de danswereld, haar open opvoeding en het volgen van haar gevoel.

En dat gevoel heeft haar naar Mexico geleid! Op haar achttiende ontmoette ze Miktlan, een traditionele Mexicaanse danser, in Gent en vanaf hun eerste omhelzing hebben ze elkaar nooit meer losgelaten. Liefde op het eerste gezicht, het bestaat. Ze onderhielden enkele jaren een langeafstandsrelatie, maar Osiris voelde zich zo thuis in Mexico dat ze er nu definitief blijft. Alhoewel, 'definitief' is niet de juiste omschrijving voor hun levensstijl. Een nomadenbestaan, altijd onderweg, overal thuis... zijn begrippen die beter passen. Hoewel ze vrij vaak moeten opboksen tegen de westerse opvattingen over geluk (sparen! een huis kopen! hard werken!), voelen ze zich het best wanneer ze gewoon samen zijn, zich kunnen storten in creatieve projecten en niet veel maar genoeg verdienen om aan hun basisbehoeften te voldoen. Een bescheiden, dankbaar en creatief leven leiden dicht bij de natuur en met elkaar, meer vragen ze niet.

Naast haar Mexicaanse man houdt Osiris ook ontzettend hard van dansen. Ze startte al vroeg met ballet en tot haar twaalfde was ballerina worden haar grootste droom. Helaas strooiden enkele ervaringen op de Koninklijke Balletschool roet in het eten en was ze daarna even het noorden kwijt. Haar culturele opvoeding was nooit een vloek, maar werd nu een zegen, want door haar mee te nemen naar voorstellingen van Anne Teresa De Keersmaeker en Wim Vandekeybus leerde Osiris' vader haar de wereld van hedendaagse dans kennen. Kennen werd kunnen en bovenal: beheersen. Onze vriendschap ontstond in de Kunsthumaniora van Brussel, waar ze drie jaar school liep, maar Osiris' danstalent ontwikkelende zich nog verder op vele andere plaatsen: een wekenlange workshop hedendaagse dans in Spanje, een jaartje les aan de Escuela Profesional de Danza de Mazatlán in Mexico, tango dansen in Parijs met haar biologische vader en nu dus als traditionele Mexica danser in Mexico City.

Ik vraag Osiris op speed date tijdens de laatste dagen van mijn vakantie in Mexico, die eindigt in Playa del Carmen. Het toeristische kuststadje herbergt mooiere plekjes dan verwacht en we vleien ons neer onder wat bomen op een quasi verlaten strand. Brekende golven, een zachte wind en de occasionele jetski vormen het achtergrondgeluid van dit intieme en oprechte interview met een pure, idealistische en verstandige jonge vrouw.


 • Osiris, sinds wanneer wist je dat je danseres wou worden? Sinds ik drie jaar oud was. Een goede vriend van mijn mama, toen haar tangopartner, zag me rondhuppelen en adviseerde haar mij enkele balletlessen te laten volgen. Die kreeg ik van An Van den Broeck, in Gent. Na die eerste lessen wist ik het ook: hiermee wil ik verder gaan.
 • Wie is je favoriete choreograaf? Akram Khan, een Bengaalse choreograaf die de Indische Kathak dans mengt met hedendaagse dans. Het resultaat is steeds heel speciaal.
 • Welke leerkracht heeft jou het meeste bijgeleerd? (Zucht diep) Er zijn zo véél leerkrachten die mij ontzettend hard geholpen hebben... Op vlak van ballet wil ik graag An Van den Broeck en Marie Martinez vermelden en qua hedendaagse dans Anton Lachky en Roxane Huilmand. Kristel Stefens heeft me ook enorm geholpen om het expressieve uit mezelf te halen en mijn eigenheid te bewaren.
 • Wat mis je het meest uit België wanneer je in Mexico bent? De Gentse gezelligheid en frietjes!
 • En wat mis je het meest uit Mexico wanneer je in België bent? Alles.
 • Wat is je grootste angst? Dat er nooit een betere wereld voor de dieren zal komen en de Indiaanse gewoontes en talen volledig verwaarloosd worden zodat er niets meer van over blijft...
 • Waar zie je jezelf nog wonen? In Zuid-Frankrijk of Boulder, een stadje in de Amerikaanse staat Colorado.
 • Wat zou je graag aan jezelf veranderen? Ik heb geleerd om mezelf te accepteren zoals ik ben. Maar natuurlijk is niemand perfect. Ik probeer steeds aan mezelf te werken op vlak van geduld of vrijgevigheid. Als ik qua uiterlijk toch iets aan mezelf moet veranderen zijn het mijn scheve tenen. (Lacht)

 • Welke actrice mag de hoofdrol spelen in de film over jouw leven? Hoewel ze niet op mij lijkt, mag Kate Winslet die rol wel op zich nemen!
 • En wie mag de rol van Miktlan dan spelen? Orlando Bloom, maar enkel als hij er uit ziet als Legolas uit Lord of the Rings. (Lacht)
 • Geloof je in leven na de dood? En zo ja, wat zou je in dat tweede levengraag doen of zijn? Ik geloof in reïncarnatie en in de cirkel van het leven. Het liefst zou ik terugkeren als een persoon, die dan de wijsheid en ervaringen die ik bezit als oude vrouw automatisch meekrijgt bij de start van zijn of haar leven.
 • Welke eigenschappen vind je belangrijk bij je vrienden? Eerlijkheid, vrijgevigheid, empathisch en open minded zijn, mij accepteren voor wie ik ben en niet onwetend of ongeïnteresseerd zijn maar nieuwe dingen willen ervaren...
 • Waarom ben je vegetarisch? Omdat ik van dieren houd, maar ook om culturele, spirituele en gezondheidsredenen. De angst en stress die door het lichaam van een dier gaat vlak voor het sterft... Ik denk niet dat het zo gezond is om al die negatieve energie op te nemen in ons eigen lichaam. Dezer dagen zien we vlees ook niet meer als een dier, als een levend wezen met een ziel, maar gewoon als een product. En dat is jammer, want eigenlijk kunnen we perfect overleven en gezond zijn zonder vlees te eten.
 • Wat betekent Mexico voor jou? Thuiskomen. Hoewel ik België als mijn moederland en eerste thuis blijf zien, is Mexico in de voorbije jaren echt mijn tweede thuis geworden.
 • Wat is het grootste verschil tussen Mexico  en België? Alles? (Lacht) Maar vooral de mentaliteit, denk ik. In België mogen mensen dan wel alles hebben wat ze willen, toch zie je nog veel mensen met een lang gezicht over straat lopen, zonder iemand te begroeten. Hoe weinig de mensen hier in Mexico ook mogen hebben, ze lopen er niet constant over te klagen, ze begroeten je op straat, blijven lachen... Dus ja, een verschil in mentaliteit vooral.
 • Droom eens luidop: waar zie je jezelf binnen 5 jaar graag staan? (Twijfelt) Ik kijk eigenlijk niet zo graag in de toekomst... Ik leef graag in het nu. Alhoewel, binnen 5 jaar zou ik toch graag een eigen stekje willen hebben samen met mijn man en liefst ook al een kindje. En gewoon... gelukkig zijn? Ik verlang geen materiële dingen.
 • Wanneer ben je onzeker? In het bijzijn van mensen waarbij ik mezelf niet kan zijn.
 • Welk lied maakt jou gelukkig? Vida, een nummer van de Amerikaanse/Mexicaanse Mexica band Quinto Sol.
 • Naast Nederlands en Spaans, welke taal zou je graag vloeiend kunnen spreken? Portugees en Nahuatl, de taal die wordt gesproken door de oorspronkelijke bewoners van Mexico.

 • Wat zou je doen mocht je de lotto winnen? Veel dieren vrijkopen uit grote vleesbedrijven en organisaties opstarten die er zich op een gestructureerde manier mee bezig kunnen houden, zodat ook andere mensen inzien hoe slecht deze dieren behandeld worden. Ik zou ook zo veel mogelijk geld aan goede doelen schenken. Met het laatste geld dat ik dan overhoud wil ik een eigen dansproject opstarten. Eerst wil ik kijken wat ik voor deze wereld kan doen, dan pas voor mezelf.
 • Wat vind je zo leuk aan vrouw zijn? We zijn gevoeliger en hebben alles altijd sneller door dan mannen.
 • Wat vind je de mooiste waarde of gewoonte van de traditionele Mexica cultuur? Respect voor de natuur, de gelijkheid tussen man en vrouw en vrijgevigheid.
 • Heb je spijt van iets? Neen. Alles gebeurt met een reden. Ik ben blij met elke beslissing die ik tot nu toe heb gemaakt. Ook al voelen sommige dingen op het moment zelf niet zo juist aan, achteraf besef je dat je er iets uit moest leren.
 • Wat voel je wanneer je danst? Vrijheid. Zeker als ik improviseer of de choreografie zelf heb gemaakt. Dans is ook een soort therapie voor mij, een bewegende meditatie.
 • Wat is je lievelingsfilm? Avatar en Melancholia.
 • Beschrijf één van je leukste ervaringen... Dit jaar mocht ik optreden tijdens een concert van Lila Downs, een bekende Mexicaanse zangeres. Ik stond helemaal vooraan op het podium en dat gaf me zo'n kick! Ik werd super emotioneel en tijdens mijn laatste dans huilde tranen van geluk. Onze trouwceremonie in de tipi was uiteraard ook een ervaring om nooit te vergeten. Wat er gebeurde op 29 juni om 5 uur 's ochtends neemt niemand me meer af.
 • Wat trekt je zo aan in Miktlan? (Denkt lang na) Dat zou normaal gezien geen moeilijke vraag mogen zijn hé? (Lacht) 't Is een meisjesdroom van me om met een Latino samen te zijn, maar naast de fysieke aantrekking is de verliefdheid op het innerlijke nog veel belangrijker. Toen ik Miktlan voor de eerste keer knuffelde, zag ik direct een 'flash' van mijn, ons, hele leven voor me: trouwen, samenwonen, kindjes krijgen... 'Wauw, dit is dus dé persoon', dacht ik. We hadden direct een sterke spirituele band.
 • Geloof je? Nu ik bij de Mexica cultuur ben aangesloten, geloof ik in Ometéotl, een voorstelling van de twee energieën, man en vrouw... Alles heeft twee kanten in het leven, je kunt het vergelijken met yin en yang.

 • Wanneer je maar één zintuig mag overhouden om te overleven, wat zou je kiezen? Zien.
 • Wat vind je zo leuk aan Gent? De cultuur, de muziek, de gezelligheid... Ook de grote verlichte kathedralen ’s nachts, Gentse Feesten in de zomer en de kerstmarkt in de winter...
 • Hoe ziet jouw droomreis eruit? Een road trip langs de verschillende tribes in de Verenigde Staten en Canada en deelnemen aan al de verschillende ceremoniën en pow wow's. Of op de brommer Zuid-Amerika ontdekken, van Mexico tot Patagonië. Naar Azië wil ik ook nog steeds eens gaan. Ik wil heel de wereld zien! (Lacht)
 • Welke waarden die jij hebt geleerd van je ouders, zul je ook meegeven met jouw kinderen? Eerlijkheid en beleefdheid.
 • Met wie zou jij wel een speed date willen houden? Frida Kahlo.
 • Zou je graag deel uitmaken van een danscompagnie? En zo ja, welke dan? Vroeger wel, maar nu niet meer. Je bent er zo lang aan gebonden en reist telkens in groep... Dat is allemaal leuk als single vrouw, maar moeilijker wanneer je getrouwd bent.
 • Waarvan word je gelukkig? Een voorspelbaar antwoord: van dansen. En Miktlan natuurlijk.