Blog

 

 

A traditional wedding in Xochimilco, Mexico

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com

Geen 'Amen' maar 'Ometeotl', geen kerk maar een grasveld, geen witte bruidsjurk maar een explosie aan kleur, geen vooraf gekozen plaatsen maar een open invitatie waarbij iedereen vrienden of familie mag uitnodigen... Vrijwel het enige wat een traditionele Mexicaanse trouw met dezelfde Europese viering gemeenschappelijk heeft, is dat het om een liefdevolle verbintenis tussen twee mensen gaat. En wat voor een mensen, in het geval van Miktlan en Osiris...

Zoals Osiris hier al eerder verklapte, leerde het koppel elkaar zes jaar geleden kennen tijdens een dansproject in Gent en vanaf hun eerste omhelzing wisten ze allebei: dit is meant to be. Wat later kwamen ze tot de ontdekking dat hun namen hetzelfde betekenen (dan wel in een andere cultuur) en tot hun beider verbazing voelde Osiris zich heel erg thuis in de traditionele Azteekse cultuur, nu de Mexica- cultuur genoemd. Verloofd waren ze reeds na een jaar of twee, maar na zes jaar dus eindelijk getrouwd. Twee keer zelfs! Een eerste keer tijdens een twaalf uur lange nachtelijke tipiceremonie (en helaas een week eerder dan mijn aankomst), een tweede keer tijdens de dansceremonie op 5 juli - waar ik mocht, kon en koste wat kost bij wilde zijn.

Het trouwfeest vond plaats in Xochimilco, het meest idyllische district van Mexico City en tevens ook het oudste. Nu is Xochimilco vrij compact (toch voor Mexicaanse standaarden), maar ooit bestond de Mexicaanse hoofdstad volledig uit deze drijvende eilanden! Als we de legendes mogen geloven, was Tenochtitlan (de oorspronkelijke naam van Mexico City), met haar azuurblauwe kanalen, eilanden en kleurrijke bootjes, de titel 'Mooiste Stad ter Wereld' meer dan waard... Fast forward vijfhonderd jaar, enkele Spaanse invallen en de opkomst van het katholicisme later en van die 'Mooiste Stad ter Wereld' blijft er niet veel over. Xochimilco is gelukkig een goed bewaard en authentiek stukje Tenochtitlan gebleven en bleek de perfecte locatie voor de bevreemdende, spirituele maar vooral magische trouwceremonie van Miktlan en Osiris. Geniet mee...

Lorena, Miktlans moeder, wacht op haar toekomstige schoondochter...

Lorena, Miktlans moeder, wacht op haar toekomstige schoondochter...

Last minute bloemen kopen op de markt. Mexicanen en organisatie, duidelijk geen match made in heaven... ;-)

Last minute bloemen kopen op de markt. Mexicanen en organisatie, duidelijk geen match made in heaven... ;-)

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
Het trouwfeest was enkel bereikbaar via een heen-en-weer bootje, dat voortgeduwd werd door deze jongeman. Met een gemiddelde van 20 inzittenden geen makkelijke klus!

Het trouwfeest was enkel bereikbaar via een heen-en-weer bootje, dat voortgeduwd werd door deze jongeman. Met een gemiddelde van 20 inzittenden geen makkelijke klus!

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
Dresscode voor de genodigden: lange, witte kledij of traditionele klederdracht.

Dresscode voor de genodigden: lange, witte kledij of traditionele klederdracht.

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
Bij onze aankomst waren de voorbereidingen nog volop aan de gang! Met bloemen werd er een soort cirkelvormig altaar gevormd, dat als voorstelling diende voor het leven, de vier windstreken en de vier elementen.

Bij onze aankomst waren de voorbereidingen nog volop aan de gang! Met bloemen werd er een soort cirkelvormig altaar gevormd, dat als voorstelling diende voor het leven, de vier windstreken en de vier elementen.

Trommels zorgden voor een bezwerend ritme waarop het dansen enkele uren werd aangehouden.

Trommels zorgden voor een bezwerend ritme waarop het dansen enkele uren werd aangehouden.

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
Frida Kahlo, maar dan mooier.

Frida Kahlo, maar dan mooier.

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
Wie besliste om mee te dansen, werd gezegend en mocht de cirkel pas verlaten wanneer een dans geëindigd was. Het dansen werd vier uur lang aangehouden, zelfs tijdens het warmste moment van de dag! Blijkbaar kom je door dit voortdurende dansen in een soort trance en stroomt de energie erna door je lijf...

Wie besliste om mee te dansen, werd gezegend en mocht de cirkel pas verlaten wanneer een dans geëindigd was. Het dansen werd vier uur lang aangehouden, zelfs tijdens het warmste moment van de dag! Blijkbaar kom je door dit voortdurende dansen in een soort trance en stroomt de energie erna door je lijf...

A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
A traditional wedding in Xochimilco - endearmentendure.com
Nog meer liefde, nog meer geluk en vooral geen zorgen toegewenst voor jullie leven samen, lovebirds! Bedankt dat ik deel mocht zijn van jullie intieme verbintenis.

Nog meer liefde, nog meer geluk en vooral geen zorgen toegewenst voor jullie leven samen, lovebirds! Bedankt dat ik deel mocht zijn van jullie intieme verbintenis.

P.S. Een traditionele Azteekse trouw bestaat uit honderden regels en rituelen, dus dit is slechts een beknopte voorstelling van wat zo'n ceremonie allemaal inhoudt! Al hoop ik wel dat jullie door deze foto's toch een beetje mee van de sfeer konden proeven...

Foto's door Daniëlle Clément en mezelf