Blog

 

 

Tepoztlán & Amatlan, Mexico

Wie even genoeg heeft van de drukte en chaos in Mexico City hoeft maar een tweetal uur zuidwaarts te rijden om in het rustige bergdorpje Tepoztlán terecht te komen. Maar buiten rust vind je in Tepoztlán ook uitdaging: wie de ruïnes van de Tepozteco tempel wilt bezichtigen moet de gelijknamige en heel erg steile berg beklimmen. Ondanks het subtropische klimaat besluiten we de uitdaging aan te gaan en hoewel we al snel hijgen van inspanning, de oase van rust, variëteit aan vegetatie en de wonderlijke junglegeluiden zijn het korte afzien meer dan waard. En dan hebben we het zicht van op de bergtop nog niet gezien! Gelukkig hebben we wat peso’s mee, want om de tempel te bezichtigen moet je betalen (kunnen ze dat niet aan de voet van de berg meedelen?) en ons uitgetelde lichaam van voedsel voorzien lukt ook niet, want vreemde ringstaartneusdieren storten zich bij het zien of ruiken ervan op ons eten. Hoewel ik eerst niet helemaal op mijn gemak ben (de wasbeerachtige diertjes zijn vrij agressief), voel ik me door het uitzicht over dorp en de bergen in de verte, het inademen van de ijle maar gezonde lucht en de fysieke vermoeidheid van het klimmen plots heel erg zen. Gepieker maakt plaats voor genot en met deze peace of mind daal ik de berg weer af.

Tepoztlán is mooi, overweldigend mooi. Wie niet in beste conditie verkeert (of gewoon geen zin heeft om te klimmen), is met het bezoeken van dit dorp ook een paar uur zoet. De kleurrijke straten contrasteren mooi met de bergen in de achtergrond en alternatieve winkels, idyllische restaurantjes en rondslenterende hippies zijn hier de norm. Muurschilderingen brengen je her en der een stukje Mexicaanse geschiedenis bij, rondrijdende Volkswagen Kevers katapulteren je terug in de tijd en de donkere regenwolken dragen bij tot de mythische sfeer. Na onze innerlijke mens te hebben versterkt met een quesadilla, een jugo de frutas en een café con leche, rukken we uit naar Amatlan, dat een paar kilometer verder ligt. In dit piepkleine bergdorp hebben Miktlan en Osiris hun eerste trouwceremonie gehouden en met dit in ons achterhoofd, voelt Amatlan meteen speciaal aan. Aangezien Mexico dichter bij de evenaar ligt, worden de goudkleurige bergen snel onzichtbaar door de diepe zwarte nacht, maar een wandeling in de late avondzon kan nog nét. En net als Tepoztlán, is Amatlan magnifiek. In vergelijking met Mexico City is de stilte hier overweldigend, maar de krekels klinken in deze stilte oorverdovend luid. Zuid-Frankrijk, maar dan in Mexico... Ooit keer ik hier terug naartoe!

De berg en de tempel danken hun naam aan Tepoztecatl, een sterke Mexicaanse krijger die volgens de legende alle stenen eigenhandig de berg heeft opgedragen en zelfs de volledige tempel in zijn eentje heeft gebouwd!

De berg en de tempel danken hun naam aan Tepoztecatl, een sterke Mexicaanse krijger die volgens de legende alle stenen eigenhandig de berg heeft opgedragen en zelfs de volledige tempel in zijn eentje heeft gebouwd!

Waaruit is deze 'muurschildering' gemaakt?

Waaruit is deze 'muurschildering' gemaakt?

Allerlei zaden! Wat moet dit een tijdrovend en geduldig werk geweest zijn...

Allerlei zaden! Wat moet dit een tijdrovend en geduldig werk geweest zijn...

IMG_9201.jpg
De 'tōchtli', het konijn, heeft een belangrijke functie in de Mexicaanse cultuur en de Azteekse kalender. Je vindt er overal in Mexico afbeeldingen van terug.

De 'tōchtli', het konijn, heeft een belangrijke functie in de Mexicaanse cultuur en de Azteekse kalender. Je vindt er overal in Mexico afbeeldingen van terug.

Foto's door Daniëlle Clément en mezelf