LW

Blog

 

 

Tulum, Mexico

Oh, Tulum! Alles wat ze over je schrijven is waar. Parelwitte stranden, hete temperaturen, gezellige en romantische strandbars en een zekere ruwe en authentieke sfeer die in contrast staat met toeristische badplaatsen als Playa del Carmen of Cancun. Helaas werden je parelwitte stranden deze keer, net als alle andere stranden in de Caraïben, bedekt met sargassum-algen die een rotte geur verspreidden, maar zelf dat kon je schoonheid niet bederven. Ooit keer ik naar je terug, mét lief en iets meer geld, zodat ik ten volle van je paradijselijke bars, hemelse restaurants en romantische strandhotels kan genieten.

The Tulum list

  1. Om budgettaire redenen verbleven we in de cabañas van Zazil Kin. Voor zo'n 10 euro per nacht en per persoon een ongelofelijk goede deal! Verwacht geen grote luxe: elektriciteit is er enkel van 7 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends, er is slechts één WiFi-plek, de douches en toiletten bevinden zich in andere gebouwen en de kans op het zien van een leguaan, hagedis of schorpioen is groot. Maar de bedden zijn zacht, de omgeving wondermooi en slapen doe je op zo'n 100 meter van het strand (en is dat niet de grootste luxe?)
  2. Aangezien de witte stranden tijdelijke donkerbruin zagen, besloten we een dag door te brengen aan het Kanlum Lagoon. De cirkelvormige lagune is een lust voor het oog en het transparante water vráágt om een duik. Het toegankelijke deel is maximum 2 meter diep, maar iets verder kan de bodem plots 80 meter dieper liggen. Scary! Ook fijn: hier komen vooral locals of Mexicaanse toeristen naartoe en dat vind ik altijd een goed teken...
  3. De meerderheid van mijn reisgezelschap was vegetarisch, dus zochten we steeds de beste vegetarische plekjes op. In La Hoja Verde zijn we meerdere keren gaan eten en het beviel ons elke keer opnieuw. Sfeervol en kleurrijk ingericht, snelle en vriendelijke bediening en een goede prijs/kwaliteit. Probeer zeker één van hun fruitontbijtjes en neem er direct een zuiverende smoothie bij!
  4. Een cenote is een water bevattende grot die je in grote getale terugvind op Yucatán, het Mexicaanse schiereiland waar ook Tulum deel van uitmaakt. Het water is er glashelder en meestal zwemmen er ontzettend kleurrijke vissen rond. Tulum telt negen cenotes waar je kunt gaan zwemmen, snorkelen of duiken en hoe groter of dieper de cenote, hoe duurder de toegangsprijs. Wij gingen naar Casa Cenote, een cenote onder het brede wateroppervlak waardoor het huren van een duikbril en zwemvest aangewezen was. Wie niet echt van de onderwaterwereld houdt (count me in) kan gaan zonnen op het bountystrand vlakbij.
  5. Om een taco indigestie te vermijden, wisselden we de Mexicaanse keuken af en toe af met Italiaanse pizza of Japanse sushi. De beste pizza at ik in La Nave, waar de inrichting er voor zorgt dat je je in een oude vissersboot waant. Ook een heerlijke plek om te m'as-tu vu'en, trouwens! #beachboys

Zin in meer Tulum? Nicole fotografeerde het paradijselijke restaurant Gitano, Brie stelde een dromerige travel guide samen en ook Victoria pende enkele tips neer. Wie (nu al) nood heeft aan een mentale vakantie: via deze links lukt het wel.

Foto door Daniëlle Clément

Foto door Daniëlle Clément