LW

Blog

 

 

Speed date met Marie Lemaître

Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com

1 september, een dag vol eerste keren. Net als kinderzweet op een eerste schooldag, ben ook ik lichtjes zenuwachtig voor mijn eerste ontmoeting met Marie Lemaître. Haar naam doet in pr- en blogkringen vast een belletje rinkelen, want na een studie Communicatiewetenschappen aan de UGent verzorgde Marie drie jaar lang de contacten tussen het persbureau oona en allerhande bloggers, organiseerde ze samen met Stephanie Duval The Blog Works, een workshop over - hoe raad je 't al - bloggen en richtte ze twee jaar geleden samen met Andrew Vassallo en Valérie Bourgeois haar eigen pr-bureau op: Walkie Talkie. Met klanten als Brussels Airlines, Taschen, Decathlon, tv-zenders Vier en Vijf, Sony Music e.a. kun je wel zeggen dat hun drie-mans bureautje al snel uitgegroeid is tot een volwaardige speler in de pr- en communicatiewereld. (Hell yeah, ze hebben nu zelfs werknemers!) Een grote, jonge madame, wat nervositeit is dus op zijn plaats.

Onze conversatie is nog maar vijf minuten ver wanneer ik merk waarom Marie zo goed is in wat ze doet: op een charmante, vlotte, beargumenteerde, gepassioneerde en vooral - iets wat je niet meteen aan pr of reclame linkt - oprechte wijze rijgt ze de woorden aan elkaar. Ze antwoordt uitgebreid, met voldoende voorbeelden en haar brede glimlach en energieke lichaamstaal werken aanstekelijk. Engelse woorden vliegen me om de oren (beroepsmisvorming?) maar het talrijke gebruik van de woorden 'wijs', 'vree' en 'zot' verraden haar afkomst. Enkel wanneer Kjell, de fotograaf, aan het werk gaat, betrap ik haar op wat onzekerheid (die overigens nergens voor nodig is), voor de rest ademt ze public relations uit.

Met een vol hoofd waarin woorden als brand coverage, corporate pr en andere Engelse termen zich een weg banen, stap ik na twee uur terug naar huis. Een gevoel van waardering, respect en bewondering overheerst, want hoewel Marie er zelf heel nuchter en bescheiden over blijft, heeft ze al best veel bereikt. The key to succes? Marie is het voorbeeld dat je met dromen, hard werken en in jezelf geloven veel kunt bereiken. En ze heeft nog een verschrikkelijk goede filmsmaak ook. #girlcrush, iemand?


Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com
 • Marie, om met de deur in huis te vallen, hoe en waarom ben je gestart met Walkie Talkie? Ik heb graag bij oona gewerkt, maar na drie jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wou meer doen dan waar ik toen mee bezig was, dus niet enkel de contacten leggen tussen een merk en bepaalde bloggers maar ook communicatie naar journalisten toe en de andere taken van iemand die in pr werkt. Toen ik aan de praat raakte met met Valérie en Andrew, bleek dat ook zij een nieuwe uitdaging nodig hadden en na amper enkele maanden bestond Walkie Talkie al. Een pr-bureau opstarten is één ding, maar ik had niet gedacht in twee jaar zó veel bij te leren! Een businessplan opstellen, omgaan met journalisten, het beslissen van een locatie, een showroom openen, prospecteren en klanten binnenhalen, iemand op het juiste moment aannemen… Het zijn maar enkele dingen die bij het takenpakket horen.
 • Public relations is in de online wereld een bekend begrip, maar voor leken vaak verwarrend. Wat betekent het voor jou? We zijn de schakel tussen journalisten of bloggers en een bepaald merk. We zorgen voor een juiste connectie, dat wat we doorgeven aan een journalist of blogger relevant is voor die persoon, zodat onze merken onder de aandacht komen bij de juiste mensen. Daar proberen we dan voldoende coverage, persaandacht mee te verkrijgen.
 • In pr werken lijkt me heel veelzijdig! Welke zaken horen nog bij je takenpakket? Alle taken alleen uitvoeren is onbegonnen werk, dus verdelen Andrew, Valerie en ik ze onder ons drie, onze werknemers en de stagiairs. Iedereen is gespecialiseerd in zijn of haar eigen veld, dus dat is een logische beslissing. Naast een businessplan opstellen en naleven, de juiste schakel zijn tussen een merk en een journalist of blogger en voor voldoende persaandacht zorgen, houden we ook de sales in de gaten, verdelen we klanten, organiseren we events, bedenken we stunts of campagnes en proberen we ook alles van iedereen op te volgen. Dat alles samen is… intens. Ik kan mijn werk pas loslaten wanneer ik op reis ben.
 • En wat vind je dan het leukst aan je job? Het contact met mensen, al klinkt dat misschien stom. (Lacht) Toen we vorig jaar voor Stad Antwerpen een project deden waarbij we verschillende internationale influencers naar de stad uitnodigden om hen Antwerpen te laten ontdekken, bleek dat al die karakters het op één of andere manier goed met elkaar konden vinden en waren ze op het eind van de week een heel hechte groep geworden. Ik kon achteraf via Instagram meevolgen wie bij wie nog op bezoek was geweest: het meisje uit Tokyo zat plots in Kopenhagen en de New Yorkse zat plots ook in Parijs en Amsterdam… De coverage van het project was goed, maar het belangrijkste die week was hoe hecht de groep aan elkaar hing! In de twee jaar dat Walkie Talkie bestaat is dit echt het leukste project waar ik aan heb meegewerkt. Hoewel die mensen met een commercieel doel aan elkaar werden gelinkt, is er toch iets heel authentieks ontstaan. Dat verbindingsgevoel vind ik heel belangrijk! Het is ook heel wijs om een kleinere blog waar we in geloven te zien groeien door het aanbieden van de juiste projecten en bedrijven kunnen overtuigen in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Als die blogger dan gaandeweg meer samenwerkingen te pakken krijgt, geeft me dat veel voldoening.
 • Hoeveel tijd besteed je dagelijks online? Voor mijn werk constant, dus meestal zo’n vijf tot acht uur per dag, afhankelijk van businessmeetings of vergaderingen en in mijn vrije tijd nog, euh, drie uur erbij denk ik?
 • Heb je nog tips voor mensen die in de communicatiewereld willen starten? Als je in pr wilt werken, moet je heel goed nadenken of het echt iets voor jou is en of je er sociaal genoeg voor bent. Op een evenement moet je gewoon durven babbelen met vreemde mensen. Durf je dat niet, dan is het niets voor jou. Beginnende bloggers houden er best rekening mee hoeveel tijd bloggen in beslag neemt. Weet ook heel goed waarover je het wilt hebben, wat je stijl is en wat je ermee wilt bereiken. Dat zijn mijn gouden tips. (Lacht)

Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com
Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com
Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com
 • Welke blogs volg je? Voor mijn werk natuurlijk heel veel, maar als ik er enkele moet uitkiezen zijn het 70percentpure van mijn vriendin Stephanie Duval en La Buena Vida van de New Yorkse Nicole Franzen.
 • Waar zie je jezelf nog wonen? Londen, sowieso! Maar we hebben net een huis gekocht so that’s not gonna happen. (Lacht) Antwerpen of Brussel zie ik ook nog zitten! Over Brussel hoor ik de laatste tijd goede dingen, verteld door de 'juiste' mensen.
 • Heb je een verborgen talent? Ik kan heel goed een aap nadoen. En nee, dat ga ik nu niet doen. (Lacht)
 • Wat is je grootste angst? ’t Is een zwaar antwoord, ben je er klaar voor? (Stilte) Wanneer ik aan het einde van mijn leven kom en het gevoel heb dat ik sommige dingen liever anders had gedaan of bepaalde zaken wel had willen doen maar het er dan te laat voor is… Die angst had ik al in de middelbare school, wanneer mijn medeleerlingen vooral bang waren voor spinnen.
 • Mocht je maar één zintuig mogen houden om te overleven, wat zou dat dan zijn? Dude, dat is mega moeilijk! Maar als ik echt moet kiezen wordt het zien. Al is dat vrij onnozel want horen is veel belangrijker… Of dat heb ik toch gehoord, dat doof zijn veel erger is dan blind zijn. Moeilijk, maar ik ga toch voor zien!
 • Hoe ziet jouw droomreis er uit? De meest ideale vakantie die ik al heb gedaan, is een roadtrip door IJsland in 2012. Mijn lief en ik waren toen al vijf jaar samen en ik denk dat het de eerste reis was die we echt samen hebben gemaakt. Daar denken we nu nog vaak aan terug, ’t was zo zot! Dus die reis gewoon opnieuw. En langer! (Lacht) Wat ik sowieso nog eens wil doen en waar we vorig jaar al een deeltje van hebben gedaan, is de Highway 1 in de V.S.! Dan wil ik starten in Canada, Vancouver liefst en daarna naar Seatle, Portland en de westkust van de States rijden. Deftig deze keer, want vorig jaar zijn we er te snel door moeten rijden. Het zuidelijke Louisana staat ook nog op mijn verlanglijstje!
 • Droom eens luidop, waar zie je jezelf binnen tien jaar graag staan? Tien jaar?! Zo lang nog, dat vind ik moeilijk om te zeggen... Ik heb nooit een plan B, nog nooit gehad. Toen ik bij oona werkte, waar ik graag heb gewerkt, had ik op het einde ook nood aan iets nieuws. In november had ik het eerste gesprek met Andrew en in maart was Walkie Talkie er al. Dus nee, ik kan niet zeggen waar ik over tien jaar graag wil staan, want ik beslis bepaalde keuzes nogal impulsief.

Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com
 • Welke actrice mag de hoofdrol spelen in de film over jouw leven? Milla Jovovich. Of nee wacht, schrap dat maar! (Wijzend naar de spraakrecorder) Jennifer Lawrence!
 • Waar erger je je aan? Aan mensen die zonder reden slechtgezind of onverdraagzaam zijn en onrechtvaardigheid.
 • Wat is je lievelingsfilm? Alle films van Quentin Tarantino, obviously! En de films van Pedro Almodóvar vind ik ook steeds goed. Inherent Vice was sowieso één van de beste film van 2015! Toen ik 'm uitzag, wou ik 'm direct opnieuw bekijken en dat gevoel heb je niet vaak, toch? Homesman vond ik ook de moeite. Wat de films gemeen hebben is een bepaalde sfeer en stijl, een kenmerkend kleurgebruik, goed geschreven verhaallijnen en ze stralen allemaal een soort passie uit. Daar hou ik van!
 • Met wie zou je graag eens een dagje van leven wisselen? Met Beyoncé. Hoe zou het voelen om volledig aan de top te staan? Om zo veel invloed te kunnen uitoefenen? Om zo veel macht te hebben? Het lijkt me cool dat eens te ervaren.
 • Welke ambacht zou je graag perfect beheersen? Glasblazen, messen slijpen, houtbewerking... Zo'n stuff.
 • Stel dat er leven na de dood bestaat, wat zou je in dat tweede leven graag doen? Dan zou ik graag een kat zijn, om veel te chillen. Maar na een tijdje wordt dat ook wel boring natuurlijk. Misschien een artiestenleven leiden?
 • Van welk lied word je gelukkig? Nummers die mij aan mijn lief doen denken, zoals de Kid Koala versie van Moon River! Van Let It Happen van Tame Impala en Ryderz van Hudson Mohawke word ik ook steeds vrolijk.
 • Welke eigenschappen vind je belangrijk bij je vrienden? Loyaliteit, dat ik op ze kan rekenen en dat ik me op mijn gemak voel bij hen.
 • Heb je een guilty pleasure? Soms kijk ik graag naar vree slechte series. Momenteel is dat Heart of Dixie en echt, dat is zo slécht! Ik kijk het vlak voor ik ga slapen, dat maakt mijn hoofd leeg. Maar niet te veel hé, met mate natuurlijk. (Lacht)
 • Welk(e) concert/voorstelling/tentoonstelling ga je nooit vergeten? Goh, zo veel... (Twijfelt) De twee toneelstukken van Robert Wilson in deSingel! Een toneelstuk met Marina Abromovic en Willem Dafoe en een ander toneelstuk met Willem Dafoe en die Rus uit Sex & The City (Mikhail Baryshnikov, nvdr.). Bij dat laatste heb ik nog een leuke anekdote trouwens! (Gniffelt) Het begon heel erg random, met een droom waarin ik een affaire had met Willem Dafoe en mijn oma ons betrapt had, zoiets. Omdat ik dat zo grappig vond, had ik dat op Twitter geplaatst en plots reageert iemand met 'Moet je zijn nummer hebben? Hij speelt vanavond in deSingel.' Ik daar naartoe natuurlijk! Omdat ik ooit al een evenement in deSingel had georganiseerd, wist ik de foyer zijn en ben ik er na het toneelstuk binnengeglipt in de hoop Willem Dafoe te zien. En inderdaad, hij zat er in zijn eentje casual een pintje te drinken. Toen ik 'm zag was ik volledig starstruck, versteend zelfs, ik durfde niets meer te doen! De volgende dag had ik er zo veel spijt van dat ik 's avonds gewoon ben teruggereden en zonder het toneelstuk te bekijken opnieuw de foyer ben binnengegaan, in de hoop dat er nu wat meer fans een praatje met hem gingen slaan of hem om een foto vroegen. Wat gelukkig het geval was. (Mijmerend) Oh, Willem Dafoe... Hij speelt echt zo goed in David Lynch' Wild at Heart en David Cronenbergs eXistenZ.

Speed date met Marie Lemaître - endearmentendure.com
 • Welk talent had je graag bezit? Een zangtalent. Ik zing voor geen meter. (Lacht)
 • Wat zou je doen mocht je de lotto winnen? Sowieso blijven werken, maar wel meer reizen, een paar huizen in het buitenland kopen en dan afwisselend in die huizen wonen.
 • Wie is je grootste voorbeeld? Een echt voorbeeld heb ik niet, maar sommige eigenschappen van mijn zus had ik graag willen bezitten. Ik ben een controlefreak, kan bepaalde dingen moeilijk loslaten terwijl zij dat wel kan. Die go with the flow- mentaliteit, daar wil ik ook wel wat meer van.
 • Met wie zou jij wel een speed date willen houden? Jennifer Lawrence, hé. (Lacht)
 • Een lijstje met Gentse favorieten, vul aan. Wat is volgens jou de/het beste...
  • koffiebar: Clouds in my Coffee
  • restaurant: Het Gouden Hoofd en Alberte
  • café: Gomez
 • Wat zou je graag aan jezelf veranderen? Ik zou graag wat efficiënter willen werken, want ik verlies me vaak in details.
 • Heb je een levensmotto? Mijn vader heeft me altijd gezegd dat je enkel spijt kunt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan en daar kan ik me volledig in vinden. Ook de volledige column die Amy Schmich voor de Chicago Tribune schreef, haar commencement speech die Baz Luhrman later heeft ingesproken en tot Everybody’s Free (To Wear Sunscreen) heeft gedoopt, kan ook mijn levensmotto zijn!
 • Waar ben je het meest trots op? Ik vind het een beetje vreemd om te zeggen, maar stiekem ben ik wel trots op waar ik nu sta, op hoe hard ik de laatste jaren gegroeid ben.
 • Waarvan word je gelukkig? Heel simpel, van mijn lief en mijn familie. Wanneer ik merk dat de mensen die ik graag zie elkaar ook graag zien, ben ik het allergelukkigst.

Met dank aan Kjell Deturck voor de foto's en Bar Belien voor de locatie.