Blog

 

 

Speed date met Sanne Volja

Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com

Sanne Vanden Berghe turned Sanne Volja. Van aspirant-leerkracht naar tattoo artist. De 'Volja' achter Sanne says it all: het is Oekraïens voor wilskracht, waar ik Sanne de personificatie van vind. Haar eerste tatoeage (op zichzelf) plaatste ze pas in november vorig jaar, maar haar talent om te tatoeëren was zo duidelijk, dat er niets mee doen geen optie was. Tegen de wil van haar ouders in stopte ze met haar studies, om zich volledig te kunnen wijten aan het volbrengen van haar droom: het openen van een eigen tattoo shop. En oh ja, dit sprookje heeft een happy end, want in oktober opende Sanne in het Vlaams-Brabantse Asse haar eigen zaak Volja Tattoo!

Ze mag er dan wel stoer en zelfzeker uitzien, achter haar ruwe bolster schuilt een blanke pit. Haar zachte stem, verbazend frêle lichaamsbouw en lichte onzekerheid had ik niet verwacht, maar passen haar eigenlijk wel. Hoewel ik de onzekerheid nergens voor nodig vind, snap ik wel waarom Sanne er soms last van heeft: stoppen met studeren was een sprong in het duister en je boterham verdienen als jonge ondernemer is not an easy way. Sanne moet, naast zorgen dat ze goed tatoeëert, ook materiaal aankopen, een handelsruimte huren, een lening aangaan, cliënteel opbouwen, belastingen betalen, reclame maken enz. Daarnaast werkt ze momenteel ook nog part time bij een bakker zodat ze zeker rond kan komen. De term #girlboss meer dan waard, niet?

"Sorry dat ik te laat ben, 'k heb net twee tepelpiercings laten plaatsen." Qua openingszin kan dat tellen. De intieme bekentenis geeft ons gesprek direct een soort openheid en ook al is dit onze eerste ontmoeting in real life, het lijkt alsof ik Sanne al jaren ken. Haar karakteristieke schoonheid intrigeert me. Een melancholische blik, voluptueuze lippen, dunne wenkbrauwen en een gestroomlijnd kapsel als kader van haar gezicht… Het plaatje klopt. (Al zal ze dit vast ontkennen.) Ze vertelt over haar Oekraïense grootmoeder, haar relatie met Tim, de meningsverschillen met haar ouders, de moeilijke ervaringen als vrouw in de tatoeage- en tevens mannenwereld en haar twijfels wanneer ons gesprek wordt onderbroken door een meisje die haar eerste tatoeage komt bespreken. Plots weet ik het zeker: Sanne heeft de juiste keuze gemaakt. Haar empathie, eerlijkheid en professionele omgang met het meisje geven me zelfs zin om binnenkort ook een eerste tatoeage te plaatsen. Of ik al dan niet een afspraak heb gemaakt, laat ik aan jullie verbeelding over... ;-)


Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Sanne, sinds wanneer wou je tattoo artist worden? Sinds mijn vijftien of zestien jaar, toen ik nog aan de Academie Beeldende Kunst van Aalst studeerde. Mijn eerste tatoeage heb ik zelfs op mijn veertiende laten plaatsen! Het is lang een droom gebleven, maar mijn vriend geloofde heel erg in mijn tekenkunsten dat hij mij twee jaar geleden heeft gestimuleerd om er ook echt werk van te maken.
 • Hoe ben je er dan aan begonnen? Met een job als tattoo artist in mijn achterhoofd, ben ik dus twee jaar geleden gestopt met mijn studies en heb ik een job gezocht, zodat ik materiaal kon aankopen en alleen kon gaan wonen. Ik kon toen wel goed tekenen, maar nog niet in functie van tatoeages, dus daar ben ik me dan in gaan verdiepen. Een diploma voor tattoo artists bestaat verbazend genoeg niet - je hebt enkel een hygiënevergunning nodig - maar ik heb me geschoold door het bekijken van online tutorials, mezelf veel laten tatoeëren en goed gekeken naar wat de tattoo artist deed en vooral veel op mezelf en mijn vriend geoefend! Mettertijd ben ik dan ook andere mensen beginnen tatoeëren en via mond-tot-mondreclame kwam er steeds meer mensen bij mij thuis langs. Maar we hebben een open woonkamer, dus hoe meer klanten ik had, hoe minder privacy. Tim is dan thuisgekomen met het idee een lening aan te gaan en een eigen handelspand te huren en voilà, dat is dus Volja Tattoo geworden. Momenteel heb ik een wachttijd van een maand, wat niet slecht is denk ik?
 • Waar haal je je inspiratie vandaan? De grafische lijnen die ik in mijn ontwerpen integreer, zijn gebaseerd op pysanky, traditioneel Oekraïens beschilderde paaseieren. Alle lijnen op die eieren vormen verschillende symbolen met verschillende betekenissen of krachten, zoals bescherming, onsterfelijkheid, de vier elementen... Ik ben enorm into symbolisme en put er veel inspiratie uit. Die lijnen zijn ook ideaal om een tatoeage persoonlijk te maken. Ik haal ook veel inspiratie uit de traditionele Oekraïnse kunst en klederdracht, maar kan evengoed over straat wandelen, een rooster zien met een mooi patroon en er een foto van nemen om er een mandala ontwerp op te baseren. En Pinterest door scrollen hé!
 • Wie is je grootste voorbeeld? Ik ben een enorme fan van Warren van Glorybound, die mij al vaak heeft getatoeëerd. Hij is nog maar twee jaar bezig, maar zo gedreven en goed! Van de Duitser Valentin Hirsch en de Russische Sasha Masiuk kan ik ook nog veel leren.
 • Hoeveel tatoeages heb je zelf? Geen idee... (Begint te tellen) Tweeëntwintig!
 • Hoe voelde het laten zetten van je eerste tatoeage? Dat kan ik me niet eens herinneren. Ik denk wel dat het een goede ervaring was, want ik ben erna nog twee keer naar dezelfde tattoo shop teruggegaan.
 • En hoe voelde het zelf zetten van je eerste tatoeage? Héél stressy, zo'n eerste keer op mezelf, maar vooral kei tof!

Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Van welke tatoeagetrend ben je niet zo'n fan? Tribals, logisch. (Lacht) Ik ben ook totaal geen fan van de Japanse stijl, veel te hard en te mannelijk.
 • Wat vind je het leukste aan je job? Samen met een klant een tatoeage bespreken en een eerste schets maken. Ik leer ook veel nieuwe mensen op een aparte en intieme manier kennen. Een tatoeage plaatsen heeft iets therapeutisch, mensen vertellen me veel.
 • En wat vind je het minst leuke aan je job? Mails beantwoorden. Ik ben er echt niet goed in!
 • Wat is je lievelingsfilm? Geen idee. Ik ben echt een cultuurbarbaar...
 • Heb je dan een lievelingsboek? Ik lees amper, enkel boeken over tatoeages of het verhaal erachter. De boeken van Kat Von D of de Russion Criminal Tattoo Encyclopaedia, waarin ik leerde dat gevangenen enkel dotwork konden tatoeëren.
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Hoe ziet je ideale vakantie eruit? Een keer op vakantie kúnnen gaan zou al fijn zijn, want 't is ondertussen al twee jaar geleden. Ik ben niet kieskeurig qua bestemming, zolang ik maar lekker niks kan doen, samen met Tim.
 • Mocht je maar één zintuig mogen houden om te overleven, wat zou dat dan zijn? Sowieso mijn zicht, al de rest kan ik missen.
 • Wil je trouwen? (Enthousiast) Ja! Zo graag... Ik wil graag een abstracte trouwring, waarbij je elk een lijn op je ringvinger of op een andere plaats op je lichaam tatoeëert en het samen één geheel wordt.
 • Welk nummer mogen ze dan op je trouw spelen? (Twijfelt) Iets van City and Colour vind ik wel goed.
 • Geloof je? Nee, toch niet in God. Ik geloof wel in een goede relatie, vrienden... Zij vormen mijn drive.

Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Heb je een guilty pleasure? Leg je nog eens uit wat dat juist is? (Lacht) Ik weet al veel over trouwfeesten door het kijken naar melige series als Don't Tell the Bride of Say Yes to the Dress: Bridesmaids. En bij One Born Every Minute huil ik elke keer wanneer er een baby geboren wordt... Dat zijn er drie per aflevering. (Lacht)
 • In welke geschiedenisperiode wou je nog graag leven? De Oude Egyptenaren waren erg gefocust op schoonheid, dus ik denk dat ik er mijn job misschien wel zou kunnen hebben uitgeoefend.
 • Welk lichaamsdeel tatoeëer je het liefst? Hoe bedoel je? Er is een verschil tussen wat ik graag tatoeëer qua uitzicht of qua plaats. Een tatoeage op de plaats juist onder de borsten van een vrouw, het sternum, vind ik er heel mooi uitzien maar is verschrikkelijk moeilijk om te tatoeëren. Pijnlijk ook, samen met de bovenkant van de voet de pijnlijkste plaats geloof ik. Een kuit is het makkelijkst en doet ook niet zo veel pijn.
 • Waar ben je het meest trots op? (Twijfelt) Ik denk niet dat ik al in het stadium zit waarbij ik trots op iets kan zijn. (Ik dring wat verder aan) Of ja, ik ben wel trots dat ik mijn rug naar mijn ouders heb durven draaien en nu kan zeggen: "Zie je wel?" Nu ben ik blij dat ik niet te veel naar hen heb geluisterd en mijn eigen goesting ben blijven doen. Ondertussen is mijn papa wel bijgedraaid en zelfs een enorme fan van wat ik doe, maar mijn mama blijft heel erg anti-tatoeages. Ik moet ze steeds bedekken als ik haar zie. Al denk ik wel dat ze blij is dat ik zo zelfstandig ben, ze had me gewoon liever in een andere branche gezien.
 • Hoe zou je heten mocht je je naam zelf hebben mogen kiezen? Ik ben blij met mijn naam. Sanne is niet super mooi en ook niet super lelijk, gewoon neutraal. En Sanne Volja is kort maar krachtig.

Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Wat is je grootste angst? Dat het uit geraakt met Tim. Ik zou alles kunnen opgeven mocht dat gebeuren. Hij maakt mij zo veel beter, ik zou niet weten wat zonder hem te doen.
 • Droom eens luidop: waar zie je jezelf binnen vijf jaar graag staan? Ik zou Volja Tattoo graag verhuizen naar een stad, Halle misschien? Geen grootstad, want daar heb ik te veel concurrentie. Binnen paar jaar zou ik graag op een beurs willen staan, zodat ik wat bekendheid vergaar en mensen speciaal naar mij willen komen om zich te tatoeëren, terwijl ze, ik zeg maar iets, in Brugge wonen. Hopelijk mag ik binnen vijf jaar al eens in het buitenland tatoeëren, dat ze me bijvoorbeeld vragen om een week in een bepaalde shop in Nederland of Duitsland te tatoeëren.
 • Waar zie je jezelf nog wonen? Boven mijn shop! (Lacht) Dat zou zo makkelijk zijn, zeker wanneer ik ooit kinderen heb. Ik ben geen carrièremens, ook al ben ik zelfstandige. Ik wil nog steeds werken om te leven en niet omgekeerd.
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Waar erger je je aan? Ongeduldige mensen en eeuwige twijfelaars. En mensen die constant van idee veranderen, want dan moet ik super veel tekeningen maken die mij tijd kosten en waar toch niets mee gedaan wordt.
 • Stel dat er leven na de dood bestaat, wat zou je in dat tweede leven graag doen? Hetzelfde.
 • Welke actrice mag de hoofdrol spelen in de film over jouw leven? Ik kan niet direct op een naam komen, maar liefst ook iemand die net als mij van nul begonnen is.
 • Wat is je favoriete seizoen? De herfst, ook om te tatoeëren. Tatoeages in de zomer, dat werkt niet zo goed.
 • Wiens Instagram volg je fanatiek? Warren (@mxw_tattoo), Valentin (@valentinhirschtattoo) en Sasha (@sashatattooing) natuurlijk. En daarnaast heel veel beginnende tekenaars of mensen die plannen hebben om te tatoeëren. 't Is goed om te weten wat er in je scene gebeurd.

Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Wanneer ben je onzeker? Dagelijks, maar ik kan het gelukkig goed verbergen. Een onzekere tattoo artist wekt geen vertrouwen op. Je weet natuurlijk nooit hoe een tatoeage er uiteindelijk uit zal zien, er hangt veel af van de plaats, het ontwerp, de huid en het vermogen om stil te zitten van de klant. (Lacht) Maar tot nu toe is er nog niets fout gelopen, gelukkig. De onzekerheid heeft waarschijnlijk ook wel wat te maken met mijn opvoeding.
 • Een leven zonder seks of een leven zonder tatoeages? Een leven zonder tatoeages dan maar.
 • Met wie zou je graag een dagje van leven wisselen? Met Sasha, sowieso!
Speed date met Sanne Volja - endearmentendure.com
 • Welke eigenschappen vind je belangrijk bij je vrienden? Creativiteit is leuk, maar geen vereiste. Ik wil me graag kunnen ontstressen in hun bijzijn of er kunnen uitflappen wat ik maar wil. Dat geldt ook in de omgekeerde richting, trouwens.
 • Heb je een levensmotto? Alles gebeurt met een reden. Ik geloof ook erg in karma. En in volja, natuurlijk.
 • Waarvan word je gelukkig? 't Is wel lame dat het rond mijn vriend draait, maar ik word erg gelukkig van de kleine momenten samen met Tim. We zien elkaar momenteel niet zo veel, maar als we zoals deze ochtend bewust samen wakker kunnen worden, kan mijn dag al niet meer stuk.

Heb je na het lezen van deze speed date ook zin gekregen om een tatoeage te plaatsen? Nee? Na het volgen van Sanne op Facebook, Instagram en Pinterest zal je het vast voelen kriebelen... ;-)