Blog

 

 

Bathroom Blues

 

Ik heb me nooit echt thuis gevoeld in de gemeente waar ik ben opgegroeid. Toen mijn ouders een dikke vijf jaar geleden uit elkaar gingen en beslisten ons huis te verkopen, zag ik er dus niet tegenop ergens anders te gaan wonen. Waar ik wel tegenop zag, was afscheid nemen van ons ouderlijke huis. Een hoekwoning aan het uiteinde van de straat, bezet in knalgele crepi, gekocht na hun studententijd in Brussel midden jaren ’90 en eigenhandig verbouwd doorheen de jaren. Instagram en Pinterest bestonden toen nog niet, waardoor ons interieur écht de stijl en voorkeuren van mijn ouders reflecteerde en nog niet beïnvloed werd door vergankelijke trends.

’t Is nu misschien een beetje faux-pas, maar op die manier kreeg elke kamer in ons huis een eigen sfeer toegemeten. Zo sliep ik heel mijn lagereschooltijd in een ‘zee-kamer’ met beschilderde duinen, een wolkenplafond en een echte oranje reddingsboei aan de muur. Onze eetkamer had iets weg van de Provence; met glazen wanden die uitkeken op de dichtbegroeide Lindebomen in ons stadstuintje, bepleisterde beige muren en gedroogde hopplanten boven de tafel. Onze leefruimte was zonder twijfel mijn favoriet, vooral dankzij de continue aanwezigheid van de zon, de eiken parketvloer en wereldse invloeden; zoals Keniaanse beeldjes, een handgeschilderde oude wereldschoolplaat en een Kelimtapijt uit Tunesië. Ons huis was misschien niet Pinterest-perfect, maar wel een warme en uiterst persoonlijke thuis.

 
LAURAW/LLEMS — Bathroom Blues
 

Enfin, da’s een heel lange inleiding om te zeggen dat ik dit gevoel ook nastreef in mijn eigen huis in Gent. Midden november ben ik namelijk ingetrokken bij mijn lief, en de twee weken inbetween jobs (voer voor een andere blogpost!) heb ik goed benut door bijna alle ruimtes te herschilderen. ’t Was nogal ‘mannelijk’ ingericht – wat eigenlijk gewoon een eufemisme is voor studentikoos – en na anderhalf jaar voor een interieur platform te werken had ik zin om mijn opgedane kennis in de praktijk om te zetten en er echt ‘ons huisje’ van te maken: een weerspiegeling van wie we zijn en wat we mooi vinden. Wanneer COLORA me tijdens de schilderwerken mailde met de vraag of ik hun kleurenexpertise wou benutten en enkele liters verf kon gebruiken, kwam dat dan ook als geroepen: we hadden net de keuken, eet- en leefruimte afgewerkt en twijfelden nog over wat we zouden doen met de badkamer, het toilet en de gang…

 
LAURAW/LLEMS — Bathroom Blues
LAURAW/LLEMS — Bathroom Blues
 

Mijn idee om alle muren in een diep donkerblauw te schilderen raadde de Colora- expert me al snel af: donkere kleuren zijn ideaal als accentmuur en perfect om te gebruiken in kleine ruimtes zonder daglicht (zoals een toilet) maar vermijd je best in ruimtes waar je veel tijd spendeert. Onze badkamer had daarnaast ook al een zwarte betegelde wand, wat in combinatie met donkere muren voor een erg benauwd gevoel zou zorgen. De inspiratiebeelden die ik voordien op Pinterest verzamelde hadden allemaal witte tegels of grotere ramen dan onze badkamer (voor de geïnteresseerden: dat bord vind je hier!), waardoor de donkere kleur niet zo aanwezig was. Aangezien we wilden werken met wat er al was – een donkerblauw wastafelmeubel en een zwarte tegelwand – en wit geen optie was (want: te saai!) overwoog ik eerst nog een lichtroze kleur, maar daar was mijn lief niet echt voor te vinden. Om de goede vrede te bewaren kozen we daarom voor een grijzige blauwe kleur die het badkamermeubel en de tegels mooi complementeerde: WE M117 BLUE MONSOON. Toegegeven: ’t was een beetje wennen in het begin, maar nu ben ik er wild van.

 
LAURAW/LLEMS — Bathroom Blues
 

Hoewel ik blauw altijd als een koele kleur beschouwde, moet ik die mening vandaag toch herzien. Mocht onze badkamer een witte tegelvloer hebben zou de blauwgrijze kleur misschien erg ‘tandartspraktijk-achtig’ aanvoelen, maar in combinatie met de houten vloer en verschillende planten voelt het geheel erg sereen aan. ’t Is bewezen dat kleuren het gemoed van mensen kunnen beïnvloeden en daarom geloof ik ook dat BLUE MONSOON een kalmerend en rustgevend effect op ons heeft. Ideaal voor een badkamer: een plaats waar je rustig aan je dag kan beginnen en in kalmte de dag kan afsluiten. Er zijn verschillende redenen waarom ik me de laatste maanden zo goed voel, en onze blauwgrijze badkamer heeft daar zeker en vast zijn aandeel in!

 
LAURAW/LLEMS — Bathroom Blues
LAURAW/LLEMS — Bathroom Blues